Home
Contact UsContributors Activities Hooshang Golshiri About

 
 

 

گزارش گروه کاری هشتمين دورۀ جايزۀ هوشنگ گلشيری

 

از اواخر سال گذشته، روند تدارک هشتمين دورۀ جايزۀ هوشنگ گلشيری را آغاز کرديم. در حين کار متوجه موضوعی نگران­کننده شديم که اميدوار بوديم در مرحله های بعدی روندِ داوری را با دشواری روبه­رو نکند؛ در اواخر شهريور ماه 87 با دريافت نظرهای ارسالی ديديم که به­خلاف دوره­های پيشين، استقبالِ از رمان­ها و مجموعه­داستان­های انتشار يافته در سال 86 بسیار کمتر از حد انتظار ما بوده است. به اين معنا که بيشتر نظردهندگان تعداد کمی از کتاب­ها را خوانده و دست به مقايسه زده بودند. اين امر خود نشانگر تشدید وضعیتی است که مدتی است گریبانگیر ادبيات داستانی معاصر شده است؛ دغدغه­ای که در گزارش نسترن موسوی، دبیر جایزه، به مراسم هفتمین دوره در سال گذشته مطرح شده بود و می­بینیم این پیش­بینی، که شاید در آن زمان بیش­وکم بدبینانه می­نمود، متاسفانه در این دوره به حقیقت پیوسته است:

هيچ دلمان نمی­خواهد نکته­هايی که می­خواهيم به شکلِ گزارشِ روندِ کار هشتمين دورۀ جايزۀ هوشنگ گلشيری با شما در ميان بگذاريم آغازی تلخ و شکوه­آميز داشته باشد. البته پنهان نمی­کنيم که به دليل­هايی که خواهد آمد با چه نگرانی­هايی  برای تداومِ کار روبه­رو هستيم. با اين همه، قوتِ جادوئیِ ادبيات را به مدد می­گيرم تا بگويم هر چه را از دست بدهيم، آرمان و آرزوهامان از آنِ خودمان است. چه کسی می­تواند آن داستان­نويسی را که تازه يا ديرزمانی است که به نيروی شگفت­انگيز، آفريننده و برانگيزانندۀ نوشتن پی برده مقهور خود سازد؟ راز تداوم کار نويسندگی خلاق در آن اراده­ی شکست­­ناپذيرِ نويسنده است. تا اين اراده وجود داشته باشد، کسانی هم يافت می­شوند که بخواهند اين اراده­ورزی را تحسين و پشتيبانی کنند- و در نتيجه بنيادهايی هم بايد باشند تا شرايطی را برای چنين ديدارهايی فراهم آورند. فکر کنم با اين مقدمه­چينی، اکنون، می­توانم از دشواری­های کار هم بگويم:

بسياری از شما با گوشت و پوست خود وضعيت دشوارِ کسبِ مجوز نشر را حس کرده­ايد. می­دانيم که آنچه انتشار می­يابد اندک است. افزون بر همـﮥ پیامدهای اين وضع، بنياد گلشيری برای بررسیِ کتاب­ها و انتخاب آثار برجسته با محدوديت بی­اندازه­ای روبه­روست. اگر شرايط همين­طور ادامه يابد، شاید دیگر رقابتی درميان نباشد تا بخواهیم سال آينده مراسمِ جایزه­ای برگزار کنیم. اگر وضع نشر ادبياتِ داستانی تا بعد از نمایشگاه کتاب, یعنی زمانی که معمولا فهرست نهایی را برای نظردهندگان می­فرستيم، به همین منوال باشد که امروز می­بینیم، شاید اصلا سال آينده خبری از جايزه نباشد. تا جایی که شنيده­­ايم بسياری از اساس  از خِيرِ دادن اثر به ناشر برای کسبِ مجوز گذشته­اند. به­علاوه، ديده­ايم که برخی از کتاب­های واجد شرایط  به سبب طولانی شدن زمانِ اعلام  وصولِ مجوز اصلا وارد فهرستِ ما نمی­شوند و چون ملاک­مان صرفا تاريخ و اطلاعات مندرج در شناسنامـﮥ کتاب است در فهرست سال بعد هم جا نمی­گيرند.

 

 با اين­همه، به مدد رهنمودهای مندرج در آيين­نامه­ی اجرایی جایزه مصوبِ سال 86، توانستیم آثاری را برای ورود به مرحلـﮥ دوم معرفی کنيم (نام و مشخصات اين آثار  از طريق پايگاه اطلاع­رسانیِ بنياد گلشيری و برخی مطبوعات در اختيار همگان قرار گرفت)، ولی بروز چنين پديده­ای افزون بر به تاخیر انداختنِ روند کار، سرانجام به آن انجاميد که داوران اين دوره به این نتیجه برسند که از اعلام برنده (يا برندگانی) خودداری ورزند. در بيانيـﮥ داوران، به دليل­های اين تصميم­گيری اشاره شده است، اما گروه کاریِ هشتمين دورۀ جايزۀ هوشنگ گلشيری مايل است نتیجـﮥ ارزیابی خود را به صورت زیر ارائه کند:

·         شدت­گيری سانسور و خودسانسوری؛

·         رواج بيش از پيش سازوکارهايی که بازار کتاب را مملو از آثار متوسط و نازل کرده است و فقط به کارِ پر و پیمان کردن آمارهای رسمی انتشار در حوزۀ ادبیات داستانی می­آید؛

·         نبودنِ زمينه­هايی برای انتشار نقد ادبی جدی؛

·         ممانعت از چاپ مجدد آثاری که پیشتر و گاه در همان سال مجوز انتشار گرفته­اند؛ بلیه­ای که گریبانگیر دو اثر برندۀ دورۀ هفتم جایزۀ هوشنگ گلشیری- رمانهای عقرب روی پله­های راه آهن اندیمشک نوشتـﮥ حسین مرتضائیان آبکنار و سالمرگی نوشتـﮥ اصغر الهی- شد. این مسئله زمانی اهمیت بیشتری می­یابد که بدانیم یکی از دل­گرمی­های دست­اندرکاران و داوران بنياد همواره این بوده است که با ارج­گذاری به آثار برتر ادبيات داستانی و ارائـﮥ پیشنهاد به خوانندگان، به افزایشِ شمارگانِ فروش کتاب­های برگزيده در این وانفسای شمارگان­های نازل کمکی کنند. از اين رو، می­توان دريافت که ممنوعيت انتشار دوبارۀ کتاب­های يادشده تا چه اندازه مايـﮥ سرخوردگی است.

آيا می­توان تحميل اين محدوديت­ها را جز عنادورزی با ادبيات جدی و مستقل به چيز ديگری تعبير کرد؟ با اين­همه، گروه کاریِ اين دوره از جايزه هم­چنان در تمام مرحله­ها به کار خود ادامه داد و پس از سپردن آثار راه­يافته به مرحلـﮥ دوم، با ارسال درخواست به مراکز متعدد، در صدد تهيـﮥ مکانی عمومی برای برگزاری مراسم جايزه در روز جمعه 27 دی ماه 87 برآمد. گروه کاری جایزه تصمیم گرفت که امسال، در صورت ناکامی در یافتن محلی برای برگزاری مراسم اهدای جوایز، این مراسم را به صورت مجازی برگزار کند.

در روز 22/10/87، نشستی با شرکت داوران هشتمين دورۀ جايزه ترتيب داده شد تا داوران برای تصميم­گيری به بحث و گفت­وگو بنشينند. در همين نشست، داوران نظر نهایی خود را اعلام کردند، بر سر مضمونِ کلیِ بيانيـﮥ خود به توافق رسيدند و قرار گذاشتند که متن نهاییِ را ظرف چند روز تهيه کنند. در طی اين زمان، متاسفانه با وجود پی­گيریِ مکاتبات مرسوم برای گرفتن جا، مديران مربوط یا پاسخ منفی دادند یا از دادن هرگونه پاسخی تا تاريخ 24/10/87 خودداری ورزيدند.

روند کار هشتمين دورۀ جايزۀ هوشنگ گلشيری به اين ترتيب به پايان رسيد. نام و مشخصات آثار مرحلـﮥ نخست، نام و مشخصات آثار واجد شرايط برای راه يافتن به مرحلـﮥ دوم، نام نظردهندگان و نام داوران و یاوران اين دوره از جايزه در بخش­های ديگر پايگاه اطلاع­رسانیِ بنياد گلشيری آمده است. در اينجا گروه کاری وظيفـﮥ خود می­داند از همـﮥ همکاران، یاوران، نظردهندگان، و به­ويژه داوران مرحلـﮥ نهایی، که در مراحل گوناگون این دوره یاریمان دادند، سپاس­گزاری کند.

با  آرزوی سال­های پربارتر برای ادبيات داستانی ایران

 

گروه کاری هشتمين دورۀ جايزۀ هوشنگ گلشيری ـ 24 دی ماه 1387

یونس تراکمه، عبدالعلی عظيمی و نسترن موسوی

 

بیانیـﮥ داوران هشتمین دورۀ جایزۀ هوشنگ گلشیری  

ایدۀ انتخاب و معرفی برترین­های حوزۀ ادبیات داستانی و ارج­گذاری بر آثار خلاقـﮥ تولیدشده در هر سال ایده­ای کارساز و مطمئن بوده و هست. دست­اندرکاران انتخاب کتاب برتر حوزۀ ادبیات داستانی- با هر عنوان و هر دیدگاه - همواره امیدوار بوده و هستند که با انتخاب و معرفی برترین­های هر دوره، بستری مناسب برای رشد و تعالی خلاقیت­های ادبی فراهم آید و این خود انگیزه­ای شود برای ارتقای سطح کیفی آثار.

اما جمع­بندی برگزاری دوره­های متوالی انتخاب کتاب برتر نشان داده است که:  

  • تغییر هر روزۀ قوانین مربوط به نشر کتاب و اتکا به سلیقه های فردی

  • سیاست استقرار فرهنگی یک­شکل در سطح جامعه از راه اشاعـﮥ ادبیاتی خنثی و عوامانه

  • سقوط هر روزۀ شمارگان کتاب

  • پایین آمدن رقم خوانندگان ادبیات نخبه

  • دسترسی به تکنولوژی ارتباط آسان که سبب شده تا سرعت عکس­العمل به شرایط و مسائل روز عرصـﮥ تامل و تعمق را به عقب رانَد و ادبیاتی سطحی و عامیانه را جایگزین ادبیاتی چندلایه و اندیشمندانه کند

  • عدم وجود نقد جدی و کارشناسانه

  • آسان­گیری ناشران در انتخاب کتاب 

  • فاصله­گیری نویسندگانی که سال­ها در زمرۀ خلاقان عرصـﮥ ادبیات داستانی بوده­اند با جریان­های ادبی روز و نویسندگان نسل جدید

  • در جا زدن در افکار، ایده­ها و شکل­های عادت­شده، و عدم جسارت برای ورود به عرصه­های کمتر تجربه شده

  • حذف جریان مستمر و مستحکم ادبیات به دلیل شکل­گیری این تفکر نادرست در نوآمدگان عرصـﮥ ادبیات داستانی که باید پتانسیل ادبیات جدید را به مثابـﮥ نیروی طغیان و ویرانی گذشته به نفع آینده به کار گرفت

  • و ...

تولید خلاقـﮥ ادبیات داستانی- به مثابـﮥ نخبه­ترین شکل نمود فرهنگ روشنگری و روشنفکری- را با نوعی بحران رو در رو کرده است. شکل بیرونی بروز این بحران را می­توان در سطح کیفی آثار تولیدشده به­خوبی مشاهده کرد.

با توجه به نکات یاد شده، هیت داوران هشتمین دورۀ جایزۀ هوشنگ گلشیری، کامران بزرگ­نیا، محمد چرم­شیر، محمود حسینی­زاد، نسیم خاکسار، علی خدایی، ناهید طباطبایی، لیلی گلستان، بعد از معرفی نامزدهای مرحلـﮥ اول از جانب گروه کاری جایزۀ بنیاد گلشیری، بررسی و داوری این آثار را آغاز کردند و بنا بر سنت هر ساله، نخست به انتخاب آثار برتر از میان نامزدهای مرحلـﮥ اول پرداختند و این آثار را به گروه کاری جایزه معرفی کردند. اما در گام دوم، هر یک از داوران به بیان دغدغه­های خود در زمینـﮥ اُفت کیفیت آثار پرداخت و نگرانی­های خود را از این روند نزولی بیان داشت. جمع­بندی نظرها بر وجود دو گزینه تاکید داشت: آیا در وضعیت فعلی، ادامـﮥ روند گذشته و تکیه کردن بر این ایده که جایزۀ هوشنگ گلشیری می­تواند حامی همین ادبیات موجود باشد گزینه­ای منطقی است یا حفظ ملاک­ها و عدم عدول از آن­ها؟ داوران هشتمین دورۀ جایزه به اتفاق بر تحقق گزینـﮥ دوم پای فشردند و این گزینه را به عنوان راهکار این دورۀ جایزۀ هوشنگ گلشیری انتخاب کردند.

براساس این تفکر و با توجه به شرایط غریبِ تولیدِ ادبیات داستانی در این دورۀ زمانی، هیئت داوران هیچ­یک از آثار معرفی­شده در سه بخش «مجموعه­داستان»، «مجموعه­داستان اول» و «رمان اول» را حائز شرایط دریافت جایزۀ هوشنگ گلشیری ندانست.  

 

کامران بزرگ­نیا، محمد چرم­شیر، محمود حسینی­زاد،

نسیم خاکسار، علی خدایی، ناهید طباطبایی، لیلی گلستان

 

 

انعکاس خبر و واکنشها در رسانه­ها

روزنامه­ها

ابتکار

http://ebtekarnews.com

دنيای اقتصاد

www.donya-e-eqtesad.com

اعتماد ملی

www.magiran.com

روزنامه حيات نو

www.hayateno.ws

خبرگزاری­ها

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

http://isna.ir

رادیوها

رادیو صدای آلمان

www.dw-world.de  

راديو بی بی سی

www.bbc.co.uk

پایگاه­های اطلاع­رسانی

 www.fararu.com

www.ketabnews.com

http://changizi.blogfa.com

http://tananegi.blogfa.com   گفتگو با نسيم خاکسار، عضو هيات داوران

 

Top