Home
Contact UsContributors Activities Hooshang Golshiri About
 

 

 

 ‏

 

مراسم اهدای هفتمين جايزﮤ هوشنگ گلشيری ساعت 2 بعدازظهر روز جمعه 30 آذر 1386 با حضور تعداد زیادی از اهل قلم و فرهنگ و دوستداران ادب معاصر در خانـﮥ ورشو برگزار شد.

مجری مراسم، اسفندیار آبان، داستان­نویس، پس از خوشامدگویی به میهمانان از فرزانه طاهری، مدیرعامل بنیاد گلشیری دعوت کرد که گزارشی از فعالیتهای بنیاد در سال گذشته بدهد. فرزانه طاهری با اشاره به دشواریهای فراوان پیش روی بنیاد برای یافتن محلی برای برگزاری این مراسم، از حضور همگان و نیز همکاری مسئولان سالن تشکر کرد. طاهری در مورد فعالیتهای بنیاد گفت:

 

نقش 83 هنوز در پیچ و خم انتشار مانده. و نقش 84 هم که به دلیل اشکال در سازوکار جایز‏ﮤ‏ دور‏ﮤ‏ قبل فراهم نشد که از این بابت متاسفیم. کمیتـ‏ﮥ‏ جایزه  فهرست اولیه­ای هم از کتابهای 86 تهیه کرده که از همین امروز کار دور‏ﮤ‏ هشتم را شروع کند. یعنی دادن فرمهای نظرخواهی به دوستان. سعی کردیم تا حدی که می شد از فهرست داستانهای فارسی خانـﮥ کتاب استفاده کنیم که متاسفانه فهرست مغلوط و مغشوشی است و در آن از شعر و رساله تا ترجمه و کتابهای بی­ربط به داستان فارسی پیدا می شود، ضمن اینکه تاریخ انتشار برخی کتابهای سال 85 را 86 قید کرده­اند و گاهی مجموعه ها را مشخص کرده­اند و گاه نه و معلوم نیست کدام رمان است و کدام مجموعه داستان.

اما به حدس و گمان و بعضا بر اساس اطلاعات خودمان فهرست اولیه را تنظیم کرده­ایم و همین جا از دوستانی که امسال در این مرحله یاریمان می­کنند سپاسگزاریم و طبعا از دوستانی که سال گذشته تا به آخر مرحلـ‏ﮥ‏ نظرخواهی بر سر قولشان ماندند و نیمه­کاره رهایمان نکردند و همچنین از داورانمان سپاسگزاریم که هر چه امروز داریم از زحمات آنهاست. امسال هم دو داور خارج از کشور داشتیم و دو داور از اصفهان و شیراز که آرایشان را برای جلسـﮥ‏ نهایی داوری فرستادند.  

طاهری خبر انتشار ترجمـ‏ﮥ‏ هلندی رمان شازده احتجاب هوشنگ گلشیری را داد و گفت که این رمان تا کنون تا جایی که او اطلاع دارد به زبانهای انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، هلندی، ژاپنی، چینی، ترکی و عربی ترجمه شده است.

سپس نسترن موسوی، عضو هیات مدیره و دبیر جایزۀ دورۀ هفتم، گزارشی از شکل­گیری کمیتـ‏ﮥ‏ جایزه و روند داوری و انتخاب آثار برندۀ این دوره ارائه کرد. در ابتدای سخنانش نیز به دشواریهای وضعیت نشر اشاره کرد و در ادامه گفت:   

البته پنهان نمی­کنيم که به دليل­هايی که خواهد آمد با چه نگرانی­هايی  برای تداومِ کار روبه­رو هستيم. با اين همه، قوتِ جادوئیِ ادبيات را به مدد می­گيرم تا بگويم هر چه را از دست بدهيم، آرمان و آرزوهامان از آنِ خودمان است. چه کسی می­تواند آن داستان­نويسی را که تازه يا ديرزمانی است که به نيروی شگفت­انگيز، آفريننده و برانگيزانندۀ نوشتن پی برده مقهور خود سازد؟ راز تداوم کار نويسندگی خلاق در آن ارادۀ شکست­­ناپذيرِ نويسنـــده است. تا اين اراده وجود داشته باشد، کسانی هم يافت می­شوند که بخواهند اين اراده­ورزی را تحسين و پشتيبانی کنند- و در نتيجه بنيادهايی هم بايد باشند تا شرايطی را برای چنين ديدارهايی فراهم آورند.

موسوی به تغییرات این دوره بنا به آیین­نامـ‏ﮥ‏ مصوب کمیتـ‏ﮥ‏ کاری جایزه نیز اشاره کرد:

  • در گذشته، تنها در دو بخشِ کتابِ اول اگر داوران اثری را دارای شرايط لازم نمی­ديدند  از معرفی برنده خودداری می­کردند. اما اکنون اگر 4 داور از 5 داور حاضر به معرفی اثری در هر بخش از جايزه نباشند، بنياد برنده­ای اعلام نخواهد کرد.  

  • جایزۀ نقدی هر چهار بخش نیز یکسان شده است.

  •  بنا شد همواره آثار اعضای بنياد هوشنگ گلشيری، يعنی کسانی که در هیات موسس، هیات امنا، هیات مدیره، و کمیتـ‏ﮥ‏ جایزه به فعاليت مشغول­اند از رقابت برای کسب جايزه کنار گذاشته شوند.

  •  اصلِ متفاوت بودن تجربـ‏ﮥ‏نوشتن رمان و مجموعه­داستان ما را بر آن داشت تا از اين پس مجموعه­داستانِ نويسنده­ای را که پيش از اين رمان به چاپ رسانده است در ردۀ مجموعه­داستانِ اول جای دهيم و رمانِ نويسنده­اي را که پیش از این مجموعه­داستان چاپ کرده است در رقابت با رمان­های اول شرکت دهيم.

داوران هفتمین دورۀ جایزۀ هوشنگ گلشیری

  داوران بخش رمان

کامران بزرگ­نیا (شاعر و منتقد مقیم آلمان)، محمود حسینی­زاد (استاد زبان و ادبیات آلمانی، مترجم و داستان­نویس)، مهناز کریمی (داستان­نویس مقیم شیراز، نویسندۀ «سنج و صنوبر»، نامزد  در بخش رمان، دورۀ چهارم)، لیلی گلستان (مترجم و کارشناس هنری)، حمیدرضا نجفی (داستان­نویس، نویسندۀ «باغ­های شنی»، برندۀ عنوان بهترین مجموعه­داستان اول، دورۀ ششم)  

داوران بخش مجموعه‌داستان

علی خدایی (داستان­نویس مقیم اصفهان، نویسندۀ «تمام زمستان مرا گرم کن»، برندۀ عنوان بهترین مجموعه­داستان، دورۀ اول)، ناهید طباطبایی (داستان­نویس و مترجم)، محمود فلکی (داستان­نویس، منتقد، و مدرس مدارس عالی هامبورگ و برمن آلمان)، یعقوب یادعلی (داستان­نویس، نویسندۀ «آداب بی­قراری»، برندۀ مشترک عنوان بهترین رمان، دورۀ پنجم)، محمد یعقوبی (نمایشنامه­نویس و کارگردان تئاتر)  

برگزیدگان هفتمین دورۀ جایزۀ هوشنگ گلشيري

بخش رمان اول

با پایان گرفتن گزارش دبیر جایزه، نوبت به اعلام برندگان این دوره رسید.  ابتدا فیلم داستان­خوانی نامزدهای بخش رمان اول پخش شد. سپس لیلی گلستان به نمایندگی از داوران این بخش بر صحنه آمد و رمان عقرب روی پله­های راه­آهن اندیمشک یا از این قطار خون می­چکه قربان! نوشتـ‏ﮥ‏ حسین مرتضائیان آبکنار را برندۀ عنوان بهترین رمان اول سال 1385 اعلام کرد:  

  • گشودن منظری نامتعارف به جهان داستان جنگ و تبدیل آن به رویدادی وهمی و باورپذیرکردن تصویرهای هولناک از رنج قربانیان گمنام خشونت

  • نمایش تاثیرگذار زخم التیام­نیافتنی جنگ بر روان ناقهرمانان در روایتی تکه تکه و غیرخطی از  حاشیـ‏ﮥ‏ جنگ

  • استفادۀ درست و بجا از تکنیک شکست و تداخل زمان­ها

  • ایجاز در فضاسازی و خلق تصاویر غریب و در خور جهانی معلق میان واقعیت و رویا یا کابوس

  • به­کارگیری زبانی دقیق و بی حشو و زواید و گفتگوهایی در خورِ  فضاهای کابوس­وار

  • خلق نمونه­ای موفق از رمان مکان با محور قرار دادن مکان به ازای شخصیت

حسین مرتضائیان آبکنار جایزۀ نقدی (ده میلیون ریال)، تندیس و لوح تقدیر خود را از بابک احمدی دریافت کرد.

بخش رمان

 

پس از پخش فیلم داستان­خوانی نویسندگان سه اثر نامزدشده در این بخش، دکتر محمود حسینی­زاد به نمایندگی از داوران بخش رمان رای را قرائت و رمان سالمرگی  نوشتـ‏ﮥ‏ دکتر اصغر الهی را بهترین رمان سال 1385 اعلام کرد:

  • توفیق نسبی در استفاده از تکنیک راویان گوناگون با روایت­های مکمل هم که به مدد گونه­ای خاص از راوی اول­شخص به خلق متنی چندصدایی و متکثر انجامیده است

  • خلق تصاویری تکان­دهنده و تنیده از مرگ و زندگی، شور و  آرمانخواهی، فقر و جهل، عشق و حسرت، سرخوردگی­ها و ناکامی­های سه نسل

  • ایجاز در عین خلق شخصیت­های متنوع و ملموس با لحن­های متفاوت در گفتگوها

  • توفیق در خلق روایتی تکه­تکه با لایه­های داستانی متعدد و فرمی پیچیده

  • تداخل و فشردگی زمان­ها در خدمت ساختاری هوشمندانه

  • زبانی موجز و روان در روایت

 اصغر الهی جایزۀ نقدی (ده میلیون ریال)، تندیس و لوح تقدیر خود را از دکتر بهمن شعله­ور، نویسنده و مترجم پیشکسوت که پس از 42 سال برای دیدار به ایران بازگشته است، دریافت کرد.  

در بخش بعدی برنامه نوبت به اعلام تک­داستان­های برگزیدۀ نظردهندگان مرحلـ‏ﮥ‏ اول و داوران مرحلـ‏ﮥ‏ نهایی رسید. این داستانها را بنیاد در مجموعـ‏ﮥ‏ نقش 85 با همکاری انتشارات نیلوفر با کسب اجازه از مولفان و ناشران و رعایت حق مولف منتشر خواهد کرد.

تک­داستان­های برگزیدۀ دورۀ هفتم

داستان «شکارچی گوزن» از مجموعـ‏ﮥ‏ باقی­مانده­ها، نوشتـ‏ﮥ‏ محمدرحیم اخوت،  انتشارات آگه

داستان «بیرون پشت در» از مجموعـ‏ﮥ‏ بیرون پشت در نوشتـ‏ﮥ‏ ناصر زراعتی، نشر افق

داستان «سهم ما از مادربزرگ» از مجموعـ‏ﮥ‏ چرت کوتاه، نوشتـ‏ﮥ‏ لیلی دقیق، انتشارات بازتاب­نگار

داستان «آه آن دکان» از مجموعـ‏ﮥ‏ چهار آپارتمان در تهران­پارس، نوشتـ‏ﮥ‏ عدنان غریفی، انتشارات رسش               

داستان «حوا در خيابان» از مجموعـ‏ﮥ‏ حوا در خیابان، نوشتـ‏ﮥ‏ فرزانه کرم­پور، انتشارات بازتاب نگار

داستان «روز زن» از مجموعه دخترخاله ون­گوگ نوشتـ‏ﮥ‏ فریده خرمی، انتشارات ققنوس

داستان «ماه و پلنگ»  از مجموعـ‏ﮥ‏ دود مقدس، نوشتـ‏ﮥ‏ شیوا مقانلو، انتشارات ققنوس

داستان «در کمال آرامش» از مجموعـ‏ﮥ‏ رد پای حلزون، نوشتـ‏ﮥ‏ مهکامه رحیم­زاده، نشر چشمه

داستان «شب یلدا» از مجموعـ‏ﮥ‏ رویا، شادی، خاطره و دیگران، نوشتـ‏ﮥ‏ یوریک کریم­مسیحی، نشر چشمه

داستان «رنگ­های گرم»  از مجموعـ‏ﮥ‏ زندگی مطابق خواستـ‏ﮥ‏ تو پیش می­رود، نوشتـ‏ﮥ‏ امیرحسین خورشیدفر، نشر مرکز

داستان «زنی با چکمـ‏ﮥ‏ ساق بلند سبز» از مجموعـ‏ﮥ‏ زنی با چکمـ‏ﮥ‏ ساق­بلند سبز، نوشتـ‏ﮥ‏ مرتضی کربلایی­لو، انتشارات ققنوس

داستان «شب­های چهارشنبه» از مجموعـ‏ﮥ‏ شب­های چهارشنبه، نوشتـ‏ﮥ‏ آذردخت بهرامی، نشر چشمه (این داستان رکورد آرا را شکست)

داستان «عسگر گریز» از مجموعـ‏ﮥ‏ عسگرگریز نوشتـ‏ﮥ‏ محمدآصف سلطانزاده، انتشارات آگه

داستان «بیلی» از مجموعـ‏ﮥ‏  فردا می­بینمت، نوشتـ‏ﮥ‏ سودابه اشرفی، انتشارات ورجاوند

داستان «قرص آسپرين و سرود انترناسیونال»، از مجموعـ‏ﮥ‏ قرص آسپیرین و سرود انترناسیونال، نوشتـ‏ﮥ‏ سیما رفیعی، نشر اکنون

داستان «لکه­های گل» از مجموعـ‏ﮥ‏ لکه­های گل، نوشتـ‏ﮥ‏ علی صالحی، انتشارات ققنوس

داستان «لیلیوم­های زرد» از مجموعـ‏ﮥ‏ من عاشق آدم­های پولدارم، نوشتـ‏ﮥ‏ سیامک گلشیری، انتشارات مروارید

داستان «زمزمه­های آتش دوشیزه»  از مجموعـ‏ﮥ‏ هیچ، نوشتـ‏ﮥ‏ سعید بردستانی، انتشارات ققنوس

 

 

 

 

 

بخش مجموعه­داستان  

پس از پخش فیلم داستان­خوانی نویسندگان شش اثر نامزدشده در این بخش، محمد یعقوبی، به نمایندگی از داوران این بخش، مجموعه­داستان عسگرگریز نوشتـ‏ﮥ‏ محمدآصف سلطانزاده  را برندۀ عنوان بهترین مجموعه­داستان سال 1385 اعلام کرد:
  • نگاه به جنگ از منظری دیگر با ارائـ‏ﮥ‏ تصاویر قوی و عمیق از امید و نومیدی، تباهی و جهل  و درماندگی انسان­های گرفتار در میانـ‏ﮥ‏ خشونت و ویرانی

  • فضاسازی سنجیده، ماهرانه و تاثیرگذار و آمیختن خلاقانـ‏ﮥ‏ درونمایه و زبان متناسب با مضامینی اغلب بکر

  • درگیر کردن مخاطب با استفادۀ بجا و مناسب از عناصر داستانی مانند زبان، پیرنگ و شخصیت­پردازی

  • ایجاد کشش با گفتگوهای موثر و پیش­برندۀ داستان و انتخاب زاویـ‏ﮥ‏ دید مناسب

  • طنزی ظریف که زشتی جنگ را داستانی کرده است

  • تنوع و تازگی در تکنیک­های روایت

محمدآصف سلطانزاده، که در دورۀ اول نیز مجموعه­داستانش با عنوان در گریز گم می­شویم بهترین مجموعه­داستان اول سال 1379 شده بود، اکنون در دانمارک اقامت دارد. محمد تقوی، داستان­نویس، که همراه با سلطانزاده در جلسات داستان نشریـﮥ‏ کارنامه به سردبیری گلشیری شرکت داشته، به نمایندگی از نویسنده جایزۀ نقدی (ده میلیون ریال)، تندیس و لوح تقدیر را از حمیدرضا نجفی، عضو هیات داوران و نیز برندۀ سال گذشتـ‏ﮥ‏ بنیاد دریافت کرد.

بخش مجموعه­داستان اول

 

پس از پخش فیلم داستان­خوانی نویسندگان نامزد دریافت جایزه در این بخش، ناهید طباطبایی به نمایندگی از داوران این بخش رای داوران را قرائت و مجموعه­داستان زندگی مطابق خواستـ‏ﮥ‏ تو پیش می­رود نوشتـ‏ﮥ‏ امیرحسین خورشیدفر را بهترین مجموعه­داستان اول سال 1385 اعلام کرد:

  • روایت سیال و ریزبینانـ‏ﮥ‏  روابط بظاهر پیش­پاافتادۀ آدمهای طبقـ‏ﮥ‏ متوسط  و تراژدی­های کوچک خانگی در فضاهایی آشنا و معاصر

  • ارائـ‏ﮥ‏ چشم­اندازی متفاوت و دیگرگونه از تنهایی آدم­ها و کسالت رخوت­آور زندگی شهری

  • نگاه مدرن به فضای داستان­ها که به خواننده امکان همراهی و کشف لایه­های زیرین را می­دهد

  • پرداخت ماهرانـ‏ﮥ‏ فضای داستانی به طوری که در بعضی از داستان­ها فضا عنصر غالب می­شود

  • پرداخت دقیق و ماهرانـ‏ﮥ‏ شخصیت­ها در بافت داستان و خلق شخصیت­هایی قابل­توجه و باورپذیر

  • خلق موثر و مبتکرانـ‏ﮥ‏ لحظات داستانی با استفاده از شخصیت­ها، مکان­ها و وقایع محدود

  • ساختار یکدست و منسجم با قطع­و­وصل­های بجا و درست در بیشتر داستان­های مجموعه

  • نثری روان با جملات چندوجهی که در عین اندوه طنزی در خود نهفته دارند

  • لحن هماهنگ با فرم در بیشتر داستان­ها و حفظ آن در روند روایت

امیرحسین خورشیدفر جایزۀ نقدی (ده میلیون ریال)، تندیس و لوح تقدیر خود را از دکتر ضیاء موحد، شاعر و عضو هیات امنای بنیاد، دریافت کرد.

 خبرگزاری­ها

www.iscanews.ir

www.farsnews.net

روزنامه­ها

اعتماد 

etemad.ir

etemad.ir

  سایت­ها و وبلاگ­ها

www.khabgard.com

www.payvand.com

 

  راديوها

www.dw-world.de

www.bbc.co.uk

www.rfi.fr

Top